Hyödylliset kuvapankit

Julkaistu: 2 heinäkuun, 2021

Kuvapankit ovat monipuolisesti hyödylliset monelle taholle. Niistä löytyvistä kuvista on apua sosiaalisen median julkaisuissa, markkinoinnissa, blogissa ja muissa projekteissa, joissa tarvitaan huomiota herättäviä hyvänlaatuisia kuvia.

Kotisivujen yksi tärkeimmistä piirteistä on niiden ulkoasu. Sen lisäksi, että se täytyisi olla kävijäystävällinen – tarkoittaen, että kotisivuilla vierailevat kävijät pystyvät liikkumaan ja löytämään sieltä hakemansa asiat helposti – täytyy kotisivujen ulkoasun myös kuvastaa sen sisältämää sisältöä.

Yrityksille tämä tarkoittaa, että kotisivun on myös kuvastava yrityksen omaa brändiä. Hyvänlaatuiset, asiaan kuuluvat kuvat auttavat paljon kotisivujen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä toimivat erinomaisena houkuttimena kotisivuilla vieraileville kävijöille. Kävijät luottavat enemmän sivuun, joka näyttää hyvältä niin ulkoasullisesti kuin sisällöltään.

Hyödylliset kuvapankit kotisivuille, markkinointiin, blogiin ja muualle.

Googlen kuvahaku ei ole kuvapankki

Googlen kuvahaku kerää kuvia ympäri internettiä eri sivustoilta, mutta se ei tarkoita, että se on kuvapankki, jonka kuvia saa vapaasti käyttää. Koska se näyttää vain hakutuloksena kuvia muilta sivuilta tarkoittaa se sitä, että kuvien tekijänoikeudet tai kuvan käyttöoikeus lisenssi on vain kyseisillä sivuilla. Näin ollen on tärkeää, ettei kuvahaun kautta löydettyjä kuvia ihan herkästi käytettäisi omalla kotisivulla, markkinoinnissa tai muissakaan projekteissa.

Kokoa oma mediapankki

Jokaisen yrityksen kannattaa aloittaa keräämään kuvia tai videoita niin sanottuun yrityksen omaan mediapankkiin. Se voi olla jokin kansio tietokoneen tiedostojen joukossa, joka erityisesti sisältää juuri logon lisäksi valokuvia tai videoita yrityksen toiminnasta, tai se voi olla ihan yrityksen sisäisestä verkosta löytyvä mediapankki, joka on joko yksityisesti jaettu tiettyjen tahojen kesken tai on julkinen kuvapankki kotisivuilla, joka on luotu erityisesti mediatahoja ajatellen. Media voi esimerkiksi silloin juttua tehdessä napata sopivan kuvan kuvapankista edustamaan yritystä.

Esimerkkejä tällaisista media-/kuvapankeista on esimerkiksi 4H-järjestön ja Viking Linen kuvapankit.

Nykyään verkosta löytyy myös maksullisia aineistopankkeja (esim. Imagebank.fi), joissa yritys voi tallentaa, hallinnoida ja jakaa omaa mediamateriaalia.

Media- tai kuvapankki helpottaa markkinointia, sillä sieltä saa valmiiksi napattua tarpeen tullen kuvia yritysmarkkinointia varten, jos muuten ei tuoreita tai sopivia kuvia löytyisi nopeasti käyttöön.

Ilmaiset ja maksulliset kuvapankit avuksi

Tietenkin on myös usein tilanteita, jossa yrityksellä ei ole kerääntynyt tarpeeksi kuvamateriaalia, jotta oikea kuva löytyisi tiettyyn asiaan tai nykyinen kuvamateriaali ei välttämättä edes ole erityisen kaunista katseltavaa huonon kuvanlaadun takia. Tällöin ilmaiset ja maksulliset kuvapankit ovat avuksi. Toki jopa kuvapankeista voi joskus löytyä hieman heikompilaatuisiakin kuvia, mutta niitä pääsee usein onneksi esikatselemaan ennen kuin päättää kyseisen kuvan ladata.

Huomioi kuvamateriaalin lisenssi

Lisenssejä on erilaisia ja tietyt lisenssit antavat tietynlaisia vapauksia käyttää erilaisia materiaaleja. Jos ikinä lataat esimerkiksi kuva-, video- tai jopa äänimateriaalia verkosta, kiinnitä aina huomiota niiden lisenssiin ja siihen mitä kyseisen lisenssin ehdot ovat. Kaikki lisenssit eivät anna oikeutta käyttää materiaaleja kaupallisessa käyttötarkoituksessa (mihin yleisesti yrityksen toimintaan liittyvät asiat kuuluvat).

Useimmat lisenssit oikeuttavat materiaalit kyllä yksityiseen käyttöön, mikä tarkoittaa lähinnä yksityisiä ilmaisprojekteja tai esimerkiksi kouluprojekteja, josta ei tienaa mitään.

Jos olet ostamassa kuvaa, lue tarkkaan mitä lisenssiä olet ostamassa ja onko kyseessä myös rojaltivapaata materiaalia vai ei. Näin varmistat, ettet osta lisenssiä, joka ei oikeuta sinua käyttämään kuvaa laajemmin, kuin mitä välttämättä haluaisit.

Ilmaiset kuvapankit

Ilmaisia kuvia tarjoavat kuvapankit ovat tietenkin maailmanlaajuisesti suosituimpia, sillä ne eivät vaadi mitään maksuja tai välttämättä edes tekijän/kuvaajan nimeämistä. Tietenkin se olisi mukavaa, että kuvaajan nimi näkyisi jossakin, edes itse kuvan nimessä. Esimerkiksi kuva auringonkukasta voisi olla nimetty Auringonkukka-Matti-Meikäläinen.jpg, jolloin kuvassa olisi juuri kuvan aihe + kuvaajan nimi.

Huono puoli ilmaisissa kuvissa on se, että samoja kuvia voi löytyä useammalta muulta sivulta tai markkinointikuvissa, jolloin esimerkiksi omien kotisivujen tai yrityksen persoonallisuus voi kärsiä. Siksi onkin hyvin suositeltavaa koota oma mediapankki.

Alla on listattuna ilmaisia kuvapankkeja, joita kannattaa tarpeen mukaan käyttää.

Unsplash kuvapankki, ilmaisia kuvia.

Unsplash

Unsplash.com tarjoaa laadukkaita ilmaisia, rojaltivapaita ja myös kaupalliseen käyttöön käyttöoikeutettuja kuvia sivullaan. Hyvin suosittu ja kuvia voi helposti ladata talteen eikä se vaadi rekisteröitymistä. Kuvia voi ladata erikokoisina (pieni, keskikokoinen ja iso) tai niiden alkuperäisenä kokona. Kuvat on lisensoitu Unsplashin oman lisenssin alle:

Unsplash lisenssi antaa sivulla vierailevien ladata ja käyttää kuvia ilmaiseksi niin kaupalliseen kuin ei kaupalliseen käyttötarkoitukseen. Kuvan käyttölupia ei tarvitse kysellä, mutta kuvaajan nimi olisi mukava olla esillä, jos mahdollista. Kuvia ei saa myydä eteenpäin ilman merkittävää muokkaamista eikä kuvia saa käyttää rakentaakseen samanlaista sivua tai palvelua kuten Unsplash.

Pixabay kuvapankki, ilmaisia kuvia.

Pixabay

Pixabay.com on myös yksi suosituista kuvapankeista. Saat ladattua upeita ilmaisia kuvia ja sinulta ei vaadita rekisteröitymistä sivulle. Kuvat voi ladata erikokoisina, joten pystyt suoraan ladata sopivan kokoisen kuvan käyttötarkoitukseesi. Kuvilla on käytössä Pixabayn oma lisenssi:

R

Saat käyttää kuvaa kaupalliseen ja ei kaupalliseen käyttötarkoitukseen.

R

Nimeämistä ei vaadita. Eli kuvien oheen kuvaajan/tekijän tai Pixabayn nimeäminen ei ole tarpeen, mutta on aina arvostettua.

R

Voit muokata Pixabayn sivulla löytyvää ladattavaa materiaalia.

Q

Et saa myydä tai käyttää kuvia ja muita ladattavia materiaaleja muilla sivuilla tai tehdä niitä käyttäen samanlaista sivua tai palvelua.

Q

Et saa myydä kuvia ja muuta materiaalia muokkaamattomana muilla sivustoilla, tuotteissa jne.

Q

Et saa kuvata kuvissa tunnistettavia ihmisiä huonossa valossa tai loukkaavalla tavalla.

Q

Älä käytä kuvia, joissa on tunnistettavissa olevia tuotemerkkejä, harhaanjohtavan yhteyden luomiseen tuotteeseen tai palveluun.

Pexels kuvapankki tarjoaa ilmaisia kuvia ja videoita kaikille.

Pexels

Pexels.com on hyvä ilmaisia kuvia tarjoava kuvapankki, jota kannattaa ehdottomasti selailla. Kuvilla on Pexels-sivuston oma lisenssi käytettävissä, joka kannattaa lukaista, jos aikoo kuvia käyttää. Pääasiassa lisenssi on hyvin samankaltainen Pixabay lisenssin kanssa. Kuvien lisäksi sivustolta voi löytää myös ilmaisia videoita, joita voi muokata ja käyttää miten haluaa, tietenkin Pexelsin lisenssiehdot huomioiden.

Stocksnap.io kuvapankki tarjoaa laadukasta kuvamateriaalia ilmaiseksi.

StockSnap.io

StockSnap.io tarjoaa ilmaisia CC0 lisensoituja kuvia. Kuvia pystyy ladata suoraan sivulta ja rekisteröitymistä ei myöskään vaadita. Kuvia voi käyttää kaupallisessa ja ei kaupallisessa tarkoituksessa sekä niitä saa muokata kuinka haluaa. Kuvaajan nimeämistä ei myöskään vaadita, vaikka suotavaa se aina toki olisi.

Kuvia Suomesta kuvapankista löydät laadukkaat ja ilmaiset suomalaiset kuvat.

Kuvia Suomesta

Kuvia Suomesta sivu sisältää upeita ilmaisia suomalaisia, pääosin luontoaiheisia kuvia, joilla on myös CC0 lisenssi. Eli kuvia saa käyttää, muokata ja jakaa kuinka itse haluaa eikä kuvaajan nimeämistä vaadita, mutta toki se on aina arvostettua. Minkäänlaista rekisteröitymistä ei sivulla ole, joten kuvat pystyy ladata ilman ongelmia. Jos siis kaipaat käyttöösi aitoa suomalaista kuvamateriaalia, löytyy niitä tältä sivulta.

Cupcake kuvapankki sisältää hienoja ilmaisia ruotsalaisia kuvia.

Cupcake

Cupcake sivusto sisältää pääasiassa ilmaisia luontokuvia Ruotsista, joita kuvaaja Jonas Wimmerström on ottanut. Toki välttämättä kaikki kuvat eivät ole Ruotsista, sillä hän on voinut ottaa kuvia myös muualta matkustaessaan. Kuvista pitäisi tulla ilmi missä kuvat on kuvattu. Kuvilla tosiaan on myös CC0 lisenssi, joten kuvia saa muokata, jakaa ja käyttää miten haluaa. Kuvaajan nimeäminenkään ei ole pakollista, mutta aina suositeltavaa.

Grizzlybear.se sisältää ilmaisia ruotsalaisia kuvia.

Grizzlybear.se

Grizzlybear.se sisältää CC0 lisensoituja ruotsalaisia kuvia, joita kuvaaja Jonathan Petersson on ottanut. Hän sanookin, että kuvia saa käyttää miten haluaa kaupallisessa ja ei kaupallisessa tarkoituksessa, mutta CC0 lisenssi kannattaa tietenkin lukea tarkemmin, jos haluaa välttää väärinkäytön. Kuvaajaa tai sivustoa, josta kuvan on ottanut, ei tarvitse mainita kuvien ohella, mutta kuten tavallista on se aina tietenkin hienoa mainosta kuvaajalle tai sivustolle.

PikWizard kuvapankki tarjoaa laadukkaita maksuttomia kuvia.

PikWizard

Pikwizard.com on myös pääsääntöisesti ilmainen kuvapankki, mutta useammin tällä sivustolla voi törmätä lisenssiin, joka ei anna oikeutta kaupalliseen käyttötarkoitukseen. Toki niitä aivan vapaita kaupalliseen käyttötarkoitukseenkin tarkoitettuja kuvia löytää upean määrän, joten siksi tämäkin on listattuna tänne. Eli kannattaa kuvia valittaessa olla tarkkana minkälainen kuvan lisenssi on. Jos kuvan lisenssissä ei lue ”Free for personal and commercial use. No attribution required.”, kannattaa harkita toisen kuvan etsimistä. Sivulta löytää myös premium-kuvia, jotka linkittävät pääasiassa maksullisille kuvapankkisivuille (Adobe Stock, Shutterstock), joten niiden lisenssit myös usein maksavat.

Maksulliset kuvapankit

Alta löydät pienen määrän maksullisia ja suosittuja kuvapankkisivuja, jos haluaa vaikka ostaa kuvan käyttöön. Hyvä asia maksullisissa kuvissa on se, ettei niihin välttämättä törmää niin herkästi muilla sivuilla, tuotteissa jne. Muista olla tarkkana minkä kuvan lisenssin ostat ja ovatko kuvat rojaltivapaita – eli sinun ei silloin tarvitse maksaa rojaltimaksuja, kun käytät kuvaa.

Vastavalo media, Suomen suurin kuvapankki.

Vastavalo media

Vastavalo on Suomen suurin kuvapankki, josta löytyy suuri valikoima laadukkaita suomalaisia kuvia. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kuvaa valittaessa kuvien lisensseihin, myös hinta vaihtelee.

Adobe Stock, maksullinen kuvapankki.

Adobe Stock

Adobe Stock sivulla voi ostaa lisenssin muun muassa laadukkaisiin valokuviin, kuvituksiin, vektorigrafiikkaan, videoihin, ääniin, mockup-malleihin, 3D-assetteihin ja paljon muuhun.

Adobe Stock Free tarjoaa myös rajallisen määrän ilmaista materiaalia kaikille, joilla on käytössä Adobe ID-tunnus. Vaatii kirjautumisen sisälle.

Shutterstock kuvapankki, maksullisia laadukkaita kuvia.

Shutterstock

Shutterstock on hyvin tunnettu kuvapankki, joka tarjoaa laadukkaita kuvia, musiikkia, videoita, erilaisia malleja sosiaaliseen mediaan tai tulosteprojekteihin, ammattitaitoisia 3D-mallinnuksia, erilaisia työkaluja ja paljon muuta. Kirjautuminen vaaditaan.

Hyvä tietää

Kuvapankit – varsinkin ilmaiset kuvapankit – eivät lopulta ole niin erilaisia toisistaan ja ne saattavat sisältää myös aivan samanlaisia kuvia kuin muualla olevissa kuvapankeissa. Tämä vain tarkoittaa usein sitä, että tietyt kuvaajat jakavat kuviaan ilmaisjakeluun useammalla sivulla. Kuvaajia voi usein myös tukea rahallisesti, mikä on suositeltavaa sillä sen lisäksi, että se auttaa kuvaajaa tämän rahallisen tilanteen kanssa, auttaa se myös rohkaisemaan kuvaajia jakamaan lisää kuvaamiaan hienoja valokuvia ilmaiseen jakelutarkoitukseen.

Kuvien hakukoneoptimointi

Haluatko tietää lisää hakukoneoptimoinnista? Kuvien hakukoneoptimointi ja koon optimointi on tärkeää kotisivuja ajatellen. Hyvin hakukoneoptimoidut kuvat siis löytyvät helpommin kyseiseltä sivulta, mikä vaikuttaa myös osalta kotisivun näkyvyyteen. Lue lisäää kuvien hakukoneoptimoinnista.

Yhteystiedot ja yhteydenottolomake

Kotisivut yritykselle logo, Kotisivusi fi tekee kotisivut yrityksille ympäri Suomen, Oulu Helsinki Turku Joensuu Kuopio Tampere Jyväskylä Rovaniemi.

Asiakaspalvelu ja myynti

Joona Tuomivaara

+358 40 5902072

Kotisivut yritykselle tekee Joona Tuomivaara

    Vuotta kokemusta

    Kotisivujen hinta alkaen